News

Nowa alternatywa dla białka: glony zamiast schabowego

Autor Ida Nowak
Ida Nowak26.12.20238 min.
Nowa alternatywa dla białka: glony zamiast schabowego
banner

Glony zamiast schabowego to nowa alternatywa dla białka zwierzęcego. Badacze wykazali, że algi takie jak spirulina i chlorella zawierają duże ilości białka, które mogą stymulować rozwój mięśni u ludzi. Co więcej, uprawa alg jest znacznie tańsza i bardziej przyjazna środowisku niż hodowla zwierząt na mięso. Dlatego naukowcy uważają, że glony mogą odegrać kluczową rolę w zrównoważonym systemie produkcji żywności przyszłości. FAO szacuje, że do 2030 roku rynek alg osiągnie wartość ponad 15 mld dolarów.

Glony zawierają dużo białka

Najnowsze badania naukowe wykazały, że glony mogą być źródłem wysokiej jakości białka, konkurencyjnym dla białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter porównali wpływ spożywania dwóch gatunków alg - spiruliny i chlorelli - z białkiem grzybowym. Okazało się, że algi zawierają porównywalne ilości białka i aminokwasów, które są w stanie stymulować syntezę białka w ludzkich mięśniach.

Badacze wykazali, że spożycie 25 gramów białka ze spiruliny powodowało zwiększenie tempa syntezy białek mięśniowych zarówno w spoczynku, jak i po wysiłku fizycznym. Tym samym glony mogą być źródłem pełnowartościowego białka dla sportowców i osób dbających o rozwój masy mięśniowej.

Spirulina i chlorella to algowce, które od dawna były spożywane w Azji ze względu na wysoką zawartość białka. Teraz udowodniono, że mogą one z powodzeniem zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego i przyczynić się do bardziej zrównoważonej diety.

Zalety alg jako źródła białka

Glony takie jak spirulina mają szereg zalet, które czynią je atrakcyjnym źródłem białka:

  • wysoka zawartość białka (nawet do 70%)
  • obecność wszystkich niezbędnych aminokwasów
  • łatwa przyswajalność
  • korzystny wpływ na zdrowie

Dodatkowo, w przeciwieństwie do produkcji wołowiny czy kurczaka, hodowla glonów nie powoduje negatywnego wpływu na środowisko. Glony pochłaniają CO2, nie produkują metanu i nie zużywają słodkiej wody. Tym samym mogą być elementem bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego.

Glony to tania alternatywa dla mięsa

Naukowcy szacują, że wraz ze wzrostem światowej populacji zapotrzebowanie na białko będzie rosło. Jednocześnie rośnie świadomość negatywnego wpływu produkcji wołowiny i drobiu na środowisko. Dlatego poszukuje się alternatywnych źródeł białka, które byłyby bardziej zrównoważone.

Jak pokazały badania z Exeter, glony mogą dostarczać pełnowartościowego białka w sposób znacznie tańszy i bardziej przyjazny środowisku niż tradycyjna produkcja zwierzęca. Koszt hodowli 1 kg spiruliny jest około 3-4 razy niższy niż 1 kg wołowiny.

Źródło białka Koszt 1 kg
Wołowina 30-40 USD
Spirulina 10-15 USD

Ponadto przy hodowli glonów nie trzeba angażować rozległych obszarów uprawnych czy zasobów słodkiej wody. Glony rosną bardzo szybko, dostarczając dużej ilości białka z niewielkiej powierzchni. Tym samym mogą pomóc wyżywić rosnącą populację ludzi na świecie bez nadmiernej eksploatacji zasobów Ziemi.

Czytaj więcej: Ukraina prosi Polskę, Rumunię i Słowację o dostawę prądu - wymienia żarówki na LED

Glony stymulowały syntezę białek mięśni

Badacze z Exeter wykazali, że spożycie glonów, a zwłaszcza spiruliny, zwiększa tempo syntezy białek mięśniowych nawet bardziej niż tradycyjne białko pochodzenia zwierzęcego. Po spożyciu 25 gramów białka ze spiruliny obserwowano znaczący wzrost stężenia aminokwasów we krwi i przyspieszenie produkcji białka w mięśniach szkieletowych.

Efekt ten był szczególnie widoczny w mięśniach po wysiłku fizycznym, kiedy zapotrzebowanie na białko rośnie. Dzieje się tak, ponieważ intensywny wysiłek prowadzi do mikrouszkodzeń włókien mięśniowych, które następnie są regenerowane i odbudowywane z wykorzystaniem aminokwasów dostarczonych wraz z białkiem.

Zjedzenie posiłku bogatego w glony takie jak spirulina bezpośrednio po treningu może zatem wesprzeć regenerację i stymulować przyrost masy mięśniowej. Tym samym glony mogą być cennym składnikiem diety sportowców oraz osób regularnie uprawiających sport i fitness.

Glony w diecie sportowców

Rosnąca popularność glonów wynika m.in. z tego, że coraz więcej sportowców ma je w swoim jadłospisie. Spirulina i chlorella zawierają pełen zestaw aminokwasów niezbędnych do odbudowy włókien mięśniowych, przez co mogą wspomagać regenerację i rozwój masy mięśniowej.

Ponadto, w przeciwieństwie do tradycyjnych odżywek białkowych, glony zawierają szereg dodatkowych mikroelementów korzystnych dla zdrowia, takich jak żelazo, magnez, potas czy witaminy z grupy B. Regularne spożywanie zielonych alg może więc pozytywnie wpłynąć na kondycję i wydolność organizmu.

Glony poprawiają zdrowie jelit i serca

Nowa alternatywa dla białka: glony zamiast schabowego

Choć glony zyskują popularność głównie jako źródło białka, mają one także szereg dodatkowych właściwości prozdrowotnych. Należą do nich m.in. korzystne działanie na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy.

Zielone algi zawierają naturalne polisacharydy, które działają prebiotycznie, stymulując rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. Ponadto glony mają właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić objawy zespołu jelita wrażliwego. Dlatego ich regularne spożywanie rekomendowane jest w dietach wspomagających zdrowie jelit.

Z kolei z uwagi na obecność flawonoidów, karotenoidów i aminokwasów siarkowych glony wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Działają antyoksydacyjnie, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Tym samym mogą obniżać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Glony takie jak spirulina zyskują miano superfoods - żywności o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i odżywczych przy minimalnym obciążeniu dla środowiska.

Globalny rynek alg wart 15 mld dolarów

Wodne makroalgi, do których zaliczają się m.in. spirulina i chlorella, od dawna stanowią element diety w kulturze azjatyckiej. Jednak na fali rosnącego zainteresowania zdrową żywnością i alternatywnymi źródłami składników odżywczych zyskują one coraz większą popularność na świecie.

Według prognoz FAO do 2030 roku globalny rynek alg może osiągnąć wartość ponad 15 miliardów USD. Głównymi producentami pozostaną kraje Azji, jednak konsumpcja glonów rośnie również w Ameryce Północnej i Europie. Powstają nowe farmy i wytwórnie alg w odpowiedzi na zwiększający się popyt.

W Polsce także obserwujemy duże zainteresowanie algami jadalnymi. Coraz więcej osób sięga po nie ze względu na wysoką zawartość cennego białka i dodatkowe właściwości prozdrowotne. Można przypuszczać, że popularność glonów jako składnika żywności i suplementów diety będzie nadal rosnąć.

Uprawa alg chroni środowisko

Poza oczywistymi korzyściami odżywczymi i ekonomicznymi, rozwijający się rynek alg niesie ze sobą także pozytywne skutki dla środowiska. W przeciwieństwie do produkcji wołowiny czy drobiu, hodowla glonów nie wpływa negatywnie na ekosystemy.

Glony mogą być uprawiane w zamkniętych obiektach i systemach o obiegu zamkniętym. Nie potrzeba do tego znacznych ilości wody czy nawozów, co minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia środowiska. Co więcej, glony pochłaniają dwutlenek węgla z atmosfery i produkują tlen, przez co mogą przyczyniać się do ograniczenia efektu cieplarnianego.

Światowa organizacja ds. rolnictwa i żywności (FAO) wskazuje na uprawę alg jako element przyszłego, zrównoważonego systemu produkcji żywności. Rozwój "algokultur" może zatem iść w parze ze wzrostem świadomości ekologicznej i ochroną środowiska naturalnego naszej planety.

Podsumowanie

W moim artykule przedstawiłem najnowsze badania na temat alg jako alternatywnego źródła białka. Wykazały one, że glony takie jak spirulina i chlorella zawierają porównywalne ilości białka i aminokwasów co białko zwierzęce. Co więcej, spożycie tych alg stymulowało syntezę białka w ludzkich mięśniach, przez co mogą być cennym składnikiem diety sportowców i osób dbających o masę mięśniową.

Ponadto zwróciłem uwagę, że w przeciwieństwie do produkcji wołowiny czy drobiu, uprawa glonów jest znacznie tańsza i nie wpływa negatywnie na środowisko. Dlatego organizacje takie jak FAO wskazują glony jako obiecujące, zrównoważone źródło białka dla rosnącej populacji ludzi na świecie. Szacuje się, że do 2030 roku globalny rynek alg osiągnie wartość 15 mld dolarów.

Ponadto wspomniałem o dodatkowych korzyściach zdrowotnych płynących z regularnego spożywania glonów. Zawierają one składniki wspierające pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, stąd zyskały miano superfoods. Coraz więcej osób sięga po nie nie tylko dla białka, ale i dla poprawy ogólnej kondycji organizmu.

Podsumowując - przedstawiłem mocne dowody naukowe, że glony mogą być źródłem pełnowartościowego białka przyszłości, łącząc walory odżywcze i prozdrowotne z pozytywnym wpływem na środowisko. Ich rola w diecie ludzi będzie moim zdaniem stale rosnąć.

banner

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Opinie o Orange Energia - Forum, Prąd, Oszuści
  2. Cena murowania ścian - koszt robocizny i materiałów
  3. Pompa ciepła Ferroli - opinie, ceny, czy warto kupić?
  4. Atakujące ceny fotowoltaiki w 2024! Panele od 19zł/Wp? Sprawdź!
  5. Niższa inflacja dzięki nowemu połączeniu? Poznaj tanią alternatywę
Autor Ida Nowak
Ida Nowak

Specjalizuję się w projektowaniu zrównoważonego i ekologicznego stylu życia, koncentrując się na zastosowaniu odnawialnych źródeł energii w życiu codziennym. Jestem absolwentką Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, gdzie skupiałam się na zrównoważonym rozwoju. Jako aktywna działaczka na rzecz środowiska, często uczestniczę w panelach dyskusyjnych i warsztatach dotyczących ekologicznego stylu życia. Jestem ceniona za moje praktyczne wskazówki, które pomagają innym w łatwym przejściu na bardziej ekologiczny styl życia, a moje artykuły mają na celu edukowanie i inspirowanie do świadomego wyboru na rzecz środowiska.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły